Blog banner Dakraamexpert Wagenaar

Zelf een dakraam installeren: Een stapsgewijze gids

We hebben al een blog geschreven of het handig is om zelf een dakraam te plaatsen of om het te laten plaatsen. In dit gedetailleerde artikel nemen we u mee door het proces van het zelf installeren van een dakraam. We voorzien u van een grondige, stapsgewijze handleiding en bieden waardevolle inzichten. Laten we aan de slag gaan!

Voorbereiding en planning

Voor een succesvolle installatie is een grondige voorbereiding cruciaal. Hier zijn enkele stappen die u moet nemen:

 • Dakinspectie: Voordat u begint, moet u uw dak grondig inspecteren. Zorg ervoor dat het dak in goede staat verkeert en geen tekenen van lekkage of structurele problemen vertoont. Het is essentieel om eventuele reparaties uit te voeren voordat u het dakraam installeert.
 • Keuze van het dakraam: Selecteer het juiste type dakraam op basis van uw behoeften en de stijl van uw huis. Er zijn verschillende soorten dakramen beschikbaar, zoals tuimelramen, uitzetramen en balkondakramen. Kies degene die het beste bij uw situatie past.
 • Vergunningen: Raadpleeg uw lokale bouwvoorschriften om te controleren of u een vergunning nodig heeft voor de installatie van een dakraam. Het niet naleven van deze voorschriften kan leiden tot juridische problemen en extra kosten.

Verzamel daarna de benodigde materialen:

 • Het dakraam zelf, compleet met alle bijbehorende installatiecomponenten.
 • Gereedschappen zoals een hamer, zaag, meetlint, waterpas en beitel.
 • Dakbedekkingmaterialen zoals dakpannen of leisteen.
 • Daknagels en dakbescherming.
 • Isolatiemateriaal en afdichtingskit.
 • Kies materialen van goede kwaliteit om ervoor te zorgen dat uw dakraam jarenlang betrouwbaar blijft functioneren.

Stappenplan voor dakraam installatie

Nu gaan we dieper in op het stapsgewijze proces van het installeren van een dakraam:

Stap 1: Veiligheid eerst

Voordat u begint, is veiligheid van het grootste belang. Draag geschikte persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals een helm en een veiligheidsgordel. Werk bij voorkeur samen met een partner om de veiligheid te waarborgen.

Stap 2: Voorbereiding van het dak

Begin met het schoonmaken van het dakoppervlak om ervoor te zorgen dat er geen vuil of puin in de weg zit.
Markeer de exacte locatie waar het dakraam moet worden geplaatst en markeer de snijlijnen op het dakoppervlak.

Stap 3: Dakraam installatie

Plaats het dakraam zorgvuldig in de voorbereide opening in het dak. Volg nauwgezet de instructies van de fabrikant om ervoor te zorgen dat het dakraam correct wordt geïnstalleerd.
Zorg ervoor dat het dakraam waterdicht is, en dat er geen kans op lekkage is.

Stap 4: Dakbedekking

Leg de dakbedekking rond het dakraam en zorg ervoor dat deze naadloos aansluit op de bestaande dakbedekking. Dit is essentieel om waterinfiltratie te voorkomen.

Stap 5: Isolatie en afwerking

Isoleer het dakraam zorgvuldig om warmteverlies te minimaliseren en koudebruggen te voorkomen.
Werk de binnenkant van het dakraam af volgens uw persoonlijke voorkeur en de stijl van uw huis.

Dit is een samenvatting van de belangrijkste stappen in het installatieproces van een dakraam. Het is echter belangrijk op te merken dat dit een zeer vereenvoudigde weergave is en dat elk van deze stappen een grondige aanpak vereist. Het is een complexe taak die technische kennis en vaardigheden vereist.

Veiligheid en vergunningen

Veiligheid mag nooit over het hoofd worden gezien. Zorg ervoor dat u de juiste veiligheidsmaatregelen neemt, zoals het dragen van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen en het voorkomen van val gevaar. Controleer ook of u een vergunning nodig heeft volgens lokale bouwvoorschriften en zorg ervoor dat u aan alle wettelijke vereisten voldoet.

Kostenbesparing en zolderrenovatie

Het zelf installeren van een dakraam kan aanzienlijke kostenbesparingen opleveren, aangezien u arbeidskosten vermijdt. Bovendien biedt de toevoeging van een dakraam de mogelijkheid om ongebruikte zolderruimte om te zetten in een extra woonruimte. Dit kan de waarde van uw huis vergroten en uw levenskwaliteit verbeteren.

Uitdagingen en overwegingen

Hoewel het zelf installeren van een dakraam een lonende onderneming kan zijn, is het belangrijk om de complexiteit van deze taak te begrijpen. Het vereist technische vaardigheden en grondige kennis van dakconstructie en waterdichtheid. Als u twijfels heeft over uw vermogen om dit project zelf uit te voeren, overweeg dan professionele hulp.

Na deze gedetailleerde gids voor het zelf installeren van een dakraam, begrijpen we dat dit een veeleisende taak is. Als u zich niet zeker voelt over uw capaciteiten of als u de complexiteit van deze taak wilt vermijden, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen. Dakraam Expert Wagenaar staat voor u klaar om u te helpen bij het installeren van hoogwaardige dakramen en zolderrenovaties. Neem vandaag nog contact met ons op voor deskundig advies en persoonlijke begeleiding.

Conclusie

Het installeren van een dakraam is een ambitieuze onderneming die technische kennis en vaardigheden vereist. Het biedt echter tal van voordelen, waaronder kostenbesparingen en de transformatie van uw zolder. Als u deze taak niet zelf wilt uitvoeren, overweeg dan professionele hulp van Dakraamexpert Wagenaar voor een vakkundige installatie.

Plaatsen van VELUX dakraam

Installatie VELUX Dakraam

Op zoek naar een specialist voor het plaatsen van een VELUX dakraam? Gaat het om het plaatsen van één dakraam of meerdere dakramen? Bij Dakraam Expert Wagenaar bent u aan het juiste adres. Ook voor het installeren van een compleet daglichtsysteem, de renovatie van een dakraam of voor een reparatie aan uw dakraam kunt u bij ons terecht.

Dakraam Velux

Velux dakraam staat voor kwaliteit

Als officieel VELUX montagepartner staan we garant voor kwaliteit. We zijn aangesloten bij een geschillencommissie en werken volgens de officiële montagerichtlijnen van VELUX. Jaarlijks volgen we trainingen en bijscholingen bij VELUX Nederland B.V.

Tobias heeft prima werk geleverd en heeft op kort termijn ons dakraam vervangen. Het resultaat ziet er prachtig uit. Hij had het behoorlijk druk geen tijden van het maken van een offerte waardoor ik weet zelf achteraan moest bellen maar hij was mij absoluut niet vergeten. Prima werk.

Goede communicatie, nette uitvoering; prima !

Onze dakraam merken

Welk type dakraam, welke daglichtkoepel of dakkapel is de beste keuze? Wat zijn de kosten? Vraag eenvoudig en vrijblijvend een offerte aan.

 • Betrouwbaar

  Sinds 2003 hebben we veel opdrachtgevers en tevreden klanten. Met meer dan 15 jaar ervaring als betrouwbare installateur staan we graag voor u klaar.

 • Prijzen

  Door het partnerschap met VELUX biedt Dakraam Expert Wagenaar de scherpste all-in prijs in de regio. Of het nu gaat om een een dakraam, een VELUX dakkapel, een VELUX dakserre of een daglichtkoepel.

Waarom VELUX® Dakraam

Dakraam Expert Wagenaar zorgt voor een heldere en scherpe offerte. Vraag hier direct uw persoonlijke offerte aan en profiteer van onze lage prijzen.

Bij het plaatsen van een VELUX dakraam geven we zorgvuldig advies. Over de afmeting en mogelijkheden van de VELUX dakramen. En de variant die het beste aansluit bij uw wensen. Er zijn oneindig veel mogelijkheden om uw leefruimte of zolder te voorzien van meer daglicht door de toepassing van dakramen of gecombineerde uitvoeringen.

We hebben meer dan 15 jaar ervaring in het leveren en plaatsen van dakramen en daglichtsystemen. Als officieel lid van het ‘t Dakramen Gilde en Velux Nederland zijn we op de hoogte van de mogelijkheden en ontwikkelingen van alle dakramen.

Tobias is een ervaren vakman met veel passie te werk gaat. Ik kan hem alleen maar aanbevelen!

De contacten verliepen heel goed. Er moest een oud Velux raam (45 jaar oud!) worden vervangen. Dat is prima gegaan. Geen lekkage meer.